Yayda bu qidalardan istifadə etməyin! – SİYAHIbackend

Yayda bu qidalardan istifadə etməyin! – SİYAHI

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki
Yayda bu qidalardan istifadə etməyin.
TİA.AZ Türkiyə mediasına istinadən xəbər verir ki, Mardin Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasında Endokrinologiya və Metabolik Xəstəliklər Mütəxəssisi Dr. Davut Sakız yay aylarında istifadə edilməməli olan ərzaqlardan bəhs edib.
Həkim insanlara axşam yeyilməsi planlaşdırılan ağır yeməklərdən günorta saatlarında qaçınılması, həddindən artıq meyvə yemək və bol su içilməsi ilə bağlı xəbərdarlıq edib:
“Cəmiyyətimizdə həm diabet, həm qan təzyiqi, həm də piylənmə çox yüksək səviyyədədir. Cəmiyyətimizin təxminən 15 faizində şəkərli diabet var və xəstələrin 30%-ə qədəri şəkərli diabet və insulin müqaviməti dövründədir. 30%-dən çoxumuzda hipertoniya var. Biz artıq piylənmə üzrə Avropada birinciyik. Belə olanda xüsusilə isti havaların təsiriylə maye qəbulumuza diqqət etməliyik. Gündəlik 2-2,5 litr maye qəbul etməliyik. Bu mayeni sərinləşdirici içkilər şəklində deyil, su şəklində qəbul etməyimiz daha vacibdir. Çünki sərinləşdirici içkilərlə qəbul etdiyimiz mayenin tərkibindəki digər bərk maddələr sidiyə getməyimizə və bu mayeni çölə atmağımıza səbəb olur”.
Həkim bildirib ki, qızardılmış və yağlı qidalardan uzaq durmaq lazımdır:
“Qızardılmış yeməklərdən və yağlı qidalardan uzaq durmalıyıq. Karbohidrat dediyimiz qidalardan, xüsusən də sadə karbohidratlardan uzaq durmalıyıq. Əsasən sadə karbohidratlar dediyimiz qidaları daha az yesək, daha yaxşı olar. Sadə karbohidratlar dediyimiz qidalar hansılardır, məsələn, mürəbbə, bal kimi qidalar bura aiddir. Onları mümkün qədər az yemək lazımdır. Çaya qoyduğumuz şəkər də sadə karbohidratdır. Səhər yeməyində pomidor, xiyar, pendir kimi qidalar yemək lazımdır. Çörək qəbulumuzu da müəyyən səviyyədə saxlamalıyıq. Ondan məhrum olmamalıyıq və onu çox yüksək səviyyədə yemək düzgün deyil. Axşam yeməyində ağır yemək yeyəcəyiksə, axşam gec yemək və narahat olmaqdansa, onu isti havada günorta yeməyimiz daha məqsədəuyğun olardı. Günortaya qədər ağır yemək qəbul etmək həm həzmimiz, həm də maddələr mübadiləmiz üçün daha yaxşı olacaq. Hərəkətdə olduğumuz üçün o yeməyi yandırmaq bizim üçün daha asan olacaq. Amma dediyim kimi, günortaya qədər ağır yemək yeməklə ağır nahar yemək fərqli şeylərdir. Axşam yeməyində tərəvəz əsaslı, daha rahat, daha yüngül, həzm olunan yeməklər yeməyimiz vacibdir. Ancaq axşam yeməyini xüsusilə saat 18:00 və 19:00-dan sonra yeməmək düzgün olardı”.